Rentetan Sejarah Hari Raya Aidiladha Dan Penyembelihan Nabi Ismail

sembelihan

Umum mengetahui bahawa sejarah hari raya korban adalah rentetan daripada sejarah kisah Nabi Ibrahim yang diperintahkan oleh Allah untuk menyembelih anak sulungnya iaitu Nabi Ismail. Insiden ini kemudiannya disyiarkan oleh penghulu segala nabi dan manusia iaitu Nabi Muhammad S.A.W yang menganjurkan penyembelihan haiwan ternakan ketika Aidiladha.

Namun sejauh manakah anda mengetahui sejarah bermulanya kisah ini?

Dugaan awal hidup berkeluarga

Selain dugaan yang diterima oleh Nabi Ibrahim dalam menyampaikan dakwah kepada kaumnya, Nabi Ibrahim juga diduga dengan satu ujian berkeluarga yang amat berat. Dugaan tersebut benar-benar menguji kesabaran beliau sebagai seorang pesuruh Allah, iaitu Nabi Ibrahim tidak dikurniakan cahaya mata sehingga berusia 86 tahun.

Dan pada satu ketika, Nabi Ibrahim telah menadah tangannya lalu berdoa kepada Allah:

“Ya Tuhanku, Engkau anugerahkanlah kepada aku (seorang anak) yang tergolong daripada orang-orang yang soleh,” (Ash-Shafaat [37]:100)

Sesungguhnya Allah telah mendengar doa beliau dan memberikan khabar gembira bahawa beliau akan dikurniakan seorang anak yang sangat penyabar. Nabi Ibrahim tidak mempunyai anak bersama isterinya, Sarah, sehingga usia Sarah sudah lanjut. Sarah yang terpaksa sabar dengan dugaan itu kemudiannya meminta Nabi Ibrahim untuk mengahwini Hajar, putri Raja Mesir.

Kelahiran putera pertama Nabi Ibrahim

Akhirnya, selepas beberapa ketika Nabi Ibrahim menikahi Hajar, berita gembira diturunkan dari langit bahawa Hajar telah mengandungkan seorang putera. Putera pertama Nabi Ibrahim ini telah diberi nama Ismail. Ahli-ahli sejarah menyatakan bahawa Nabi Ismail dilahirkan oleh Hajar ketika Nabi Ibrahim berusia 86 tahun.

Dan disebabkan kesabaran dan pengorbanan Sarah sebagai isteri yang taat, Allah juga mengurniakannya seorang anak, iaitu Nabi Ishak, ketika Nabi Ibrahim berusia 100 tahun.

Hajar dan Ismail ditinggalkan

Dan ketika Ismail masih menyusu, Nabi Ibrahim membawa Ismail dan Hajar ke Mekah, yang ketika itu Mekah tidak mempunyai penduduk dan tidak ada setitis air pun. Dan tak semena-mena, Nabi Ibrahim meninggalkan Hajar dan Ibrahim yang dibekalkan dengan botol yang mengandungi air, serta beg kecil mengandungi kurma.

padang pasir 187

Ketika Nabi Ibrahim berlalu pergi, beliau telah mengikutinya dan bertanya:

“Wahai Ibrahim, ke manakah engkau hendak pergi? Adakah engkau mahu meninggalkan kami di kawasan lembah yang tidak ada seorang manusia dan juga langsung tidak mempunyai makanan”.

Hajar bertanya berkali-kali kepada Nabi Ibrahim, namun Nabi Ibrahim langsung tidak menolehkan wajahnya kepada Hajar. Dan kemudian, Hajar bertanya sekali lagi kepada Nabi Ibrahim.

“Adakah Allah yang memerintahkan mu untuk melakukan perkara ini?”

Nabi Ibrahim lalu menjawab, “Ya“. Mendengar jawapan itu, hati Hajar berasa lega seraya membalas, “Jikalau begitu, aku yakin bahawa kami tak akan disia-siakan,” dan kembali ke tempat yang ditinggalkan.

padang pasir kosong

Nabi Ibrahim kemudian berlalu pergi, sehinggalah ke suatu tempat yang jauh yang diberi nama Tsamiyah. Nabi Ibrahim kemudiannya berhenti dan menadah tangan sambil wajahnya menhadap ke Baitullah lalu berdoa:

Ya Allah Ya Tuhanku, sesungguhnya aku telah meninggalkan sebahagian daripada keturunanku di sebuah kawasan lembah yang langsung tidak mempunyai tanaman, berdekatan dengan rumahMu (Baitullah) yang terhormat, agar mereka mendirikan solat. Maka, jadikanlah hati sebahagian daripada manusia manusia supaya cenderung kepada mereka dan kurniakanlah rezeki kepada mereka dari buah-buahan, mudah-mudahan mereka bersyukur“. (Ibrahim [14] : 37)

Peristiwa Safa dan Marwah

Hajar yang ditinggalkan bersama Ismail, kemudian minum air yang disediakan Nabi Ibrahim dan menyusukan Ismail. Setelah beberapa ketika, air di dalam botol tersebut telah habis dan kedua-duanya berasa sangat haus, sehingga Ismail merengek-rengek. Hajar kemudiannya terpaksa mencari sumber air dan meninggalkan Ismail di situ.

safa

Hajar berlari ke Bukit Safa, iaitu bukit yang paling dekat dengannya. Hajar naik ke atas bukit tersebut sambil melihat ke lembah sekitar jika ada orang di sana, malangnya tidak ada siapa pun di situ. Hajar kemudiannya bersusah payah menuruni bukit itu, dan kemudiannya berlari ke Bukit Marwah. Beliau sekali lagi memanjat bukit itu untuk melihat jika ada orang di sana, namun tiada siapa juga di situ.

Hajar mengulangi perbuatan itu sebanyak 7 kali. Kali terakhir mendekati Bukit Marwah, Hajar terdengar satu suara dan mendiamkan diri supaya dapat mendengar dengan lebih jelas. Lalu Hajar berkata, “Engkau telah memperdengarkan. Adakah Engkau dapat menolong?”.

Tiba-tiba beliau mendapati terdapat Malaikat berdekatan dengan sumber air zam-zam, dan malaikat itu menggalikan tanah menggunakan tumitnya (dalam riwayat lain mengatakan dengan sayapnya) sehingga terkeluar air.

marwah

Tanpa berlengah Hajar menghulurkan tangan dan mengambil air tersebut dan memasukkan ke dalam bekasnya. Semakin beliau menceduk air itu, semakin deras ia keluar.

Ibnu Abbas mengatakan , Nabi Muhammad S.A.W bersabda:

يَرْحَمُ اللهُ أُمُّ إِسْمَعِيْلَ لَوْ تَرَكَتْ زَمْزَمَ أَوْ قَالَ لَوْ لَمْ تَغْرِفْ مِنَ الْمَاءِ لَكَانَتْ زَمْزَمُ عَيْنًا مَعِيْنًا

Semoga Allah melimpahkan rahmat kepada ibunya Ismail , jika saja ia membiarkan Zamzam atau beliau bersabda: Seandainya dia tidak mencedokkan airnya, nescaya Zamzam menjadi mata air yang mengalir.”

Air itu kemudiannya diminum oleh Hajar lalu menyusui Ismail. Ismail dijaga oleh Hajar dengan baik dan membesar dengan sihat.

telaga zamzam

Kaitan sembelihan korban dengan Aidiladha

Sembelihan korban pada Aidiladha adalah disebabkan nazar Nabi Ibrahim yang suka berkorban haiwan ternakan dengan banyak iaitu 1000 ekor kambing, 300 ekor lembu dan 100 ekor unta sehinggakan para malaikat pun mengagumi perbuatannya.

Dan disebabkan itu, Nabi Ibrahim pernah berkata, “Apa yang aku korbankan belumlah menjadi apa-apa bagiku. Demi Allah, jika aku mempunyai anak lelaki, akan aku korbankan dia ke jalan Allah,”.

korban

Hinggalah beliau berkata, “Semua yang menjadi qurbanku itu belumlah menjadi apa-apa bagiku. Demi Allah, kalau aku mempunyai anak lelaki, tentu aku akan persembahkan juga di jalan Allah dan aku korbankan dia untuk Allah SWT.”

Nabi Ibrahim yang terlupa akan nazarnya itu kemudian memohon doa agar dikurniakan anak di mana lahirlah Ismail.

Mimpi Nabi Ibrahim mengenai penyembelihan Ismail

Dan ketika Ismail sudah boleh berjalan (ada ulama mengatakan berusia 7 tahun dan ada yang mengatakan 13 tahun), pada 8 Zulhijjah (malam tarwiyah), Nabi Ibrahim bermimpi akan satu perintah yang berkata, “Wahai Ibrahim, tunaikanlah nazarmu,”. Bangun keesokan harinya, Nabi Ibrahim terfikir sama ada ia mimpi dari Allah atau dari syaitan.

Nota : 8 Zulhijjah digelar sebagai hari tarwiyah bersempena perkataan “fikir”iaitu “Tarwiyah” dalam bahasa Arab.

Kemudian, Nabi Ibrahim sekali lagi bermimpi perkara yang sama. Pada keesokan harinya iaitu 9 Zulhijjah, Nabi Ibrahim pasti mimpi tersebut itu adalah daripada Allah.

Nota : 9 Zulhijjah digelar sebagai hari Arafah bersempena perkataan “pasti” iaitu “Arafah” dalam bahasa Arab.

Nabi Ibrahim sekali lagi bermimpi perkara yang sama pada hari ketiga, yang meyakinkan bahawa Allah memerintahkan supaya beliau melaksanakan nazarnya iaitu melakukan penyembelihan.

Nota : 10 Zulhijjah digelar sebagai hari Nahar bersempena perkataan “sembelih” iaitu “Nahrun” dalam bahasa Arab.

lembu korban

Nabi Ibrahim kemudiannya berjumpa dengan Ismail dan memberitahu perintah untuk menyembelihnya. Ismail lalu menjawab, “Wahai ayahku, lakukanlah apa yang diperintahkan ke atas mu, insyaAllah engkau akan mendapatiku termasuk dari mereka yang sabar,” (Ash-Shafaat [37] : 102)

Ketaatan dan pengorbanan yang besar Nabi Ibrahim

Ketika hari penyembelihan, Iblis tidak duduk diam dan menghasut Nabi Ibrahim supaya tidak melakukannya, namun tidak diendahkan hasutan itu. Kecewa gagal mempengaruhi Nabi Ibrahim, Iblis kemudiannya mencari Hajar untuk dihasut pula.

Hajar yang tidak mengetahui akan perkara itu telah diberitahu Iblis, dan berasa terkejut dengan berkata, “Jangan engkau bohong, saya tidak pernah dengar ada seorang ayah tergamak menyembelih anaknya sendiri. Untuk apa dia menyembelihnya?”

Iblis kemudian menjawab, “Ibrahim menyangka bahawa Tuhannya yang telah memerintahkannya,”. Mendengar jawapan itu, Hajar lalu berkata, “Jika begitu, Nabi Ibrahim tak pernah diperintahkan untuk melakukan sesuatu yang batil, maka aku sendiri bersedia untuk menebus perintah itu dengan nyawaku, apatah lagi dengan nyawa anakku,”

Kecewa sekali lagi, Iblis cuba menghasut Ismail pula, dan ketika itulah Nabi Ibrahim, Ismail dan Hajar melontarkan batu kepada Iblis yang mencederakkan mata Iblis yang kemudiannya berlari pergi.

Nota : Perbuatan melontar batu ini diabadikan dalam ibarah haji iaitu melontar jamrah.

melontar jamrah
Melontar jamrah
Berbekalkan tali dan pisau, Nabi Ibrahim mengikat tangan dan kaki serta bersedia untuk menyembelih Ismail. Nabi Ibrahim kemudiannya membaringkan Ismail. Kedua-duanya berserah bulat-bulat kepada perintah Allah. Ismail dibaringkan dengan sisi mukanya di atas tanah. Pisau diletakkan di leher Ismail, dan Nabi Ibrahim mula menyembelih Ismail dengan kuatnya.

Tetapi, leher Ismail tidak sedikit pun terluka. Ismail kemudian berkata kepada ayahnya, “Wahai ayahku, leraikanlah tali pada tangan dan kakiku agar Allah tidak melihat aku seperti orang yang terpaksa,”

Nabi Ibrahim lalu membaringkan anaknya sekali lagi tanpat ikatan, lalu melakukan penyembelihan kali kedua. Dengan izin Allah, leher Ismail tidak terluka.

Ismail sekali lagi bersuara, “Wahai ayahku, engkau menjadi lemah kerana masih ada rasa cintamu kepadaku, yang membuatkanmu tidak dapat menyembelih aku,”

Nabi Ibrahim kemudian mengambil pisau tersebut dan membelah batu, maka putus dua batu itu, seraya berkata, “Wahai pisau, engkau mampu membelah batu tetapi kenapa tidak mampu memotong daging?”

Dengan izin Allah, pisau itu berkata, “Wahai Ibrahim, engkau mengarahkan aku dengan berkata ‘Potonglah’, sedangkan Allah berfirman ‘Jangan engkau potong’, bagaimana aku boleh menderhaka Tuhanmu dan mengikut perintahmu?”

Allah SWT kemudiannya berfirman:

قَدۡ صَدَّقۡتَ ٱلرُّءۡيَآ‌ۚ إِنَّا كَذَٲلِكَ نَجۡزِى ٱلۡمُحۡسِنِينَ

“Dan Kami (Allah) menyeru: Hai Ibrahim, sesungguhnya engkau telah membenarkan mimpi itu dan sesungguhnya Kami membalas orang-orang yang berbuat baik.”

Malaikat Jibril lalu muncul membawa seekor kibas sebagai pengganti Ismail, sepertimana dalam firman Allah S.W.T :

“Dan Kami tebus anaknya itu dengan seekor binatang sembelihan yang besar,”(As Shaffaat:37:107)

Konklusi

Begitulah pengorbanan dan kesanggupan Nabi Ibrahim yang sangat taat dan patuh kepada perintah Allah. Sungguh besar ujian Allah terhadap beliau yang mana tidak dikurniakan zuriat sehingga berusia 86 tahun. Dan apabila dikurniakan Ismail, diperintahkan pula oleh Allah untuk meninggalkan Hajar dan Ismail di lembah tak berpenghuni dan tak ada makanan.

Dan apabila Ismail membesar, kesabaran dan ketaatan Nabi Ibrahim dan Ismail sekali lagi diuji dengan diperintahkan menyembelih anaknya. Disebabkan ketaatan mereka, Allah telah memberikan ganjaran dengan menggantikan Ismail dengan seekor kibas.

Begitulah kisah ketaatan Ibrahim A.S dan keluarganya, serta rentetan sejarah penyembelihan korban pada Hari Raya Aidiladha dan hari-harinya (Tarwiyah, Arafah dan Nahar).

Rujukan :

1. Brilio

2. Al-Quran Mulia

3. Act

kredit:- iluminasi

43 thoughts on “Rentetan Sejarah Hari Raya Aidiladha Dan Penyembelihan Nabi Ismail”

 1. Neat blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A theme like yours with a few simple adjustements would really make my
  blog stand out. Please let me know where you got your design. Thank you

 2. Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article.
  I will be sure to bookmark it and come back to read more
  of your useful info. Thanks for the post.
  I’ll definitely return.

 3. It’s perfect time to make some plans for the long run and it is time to be happy.
  I have read this submit and if I may I wish to suggest you some interesting things or suggestions.
  Maybe you can write subsequent articles regarding
  this article. I want to read more issues approximately
  it!

 4. Magnificent items from you, man. I’ve take into account
  your stuff prior to and you are just extremely fantastic.

  I actually like what you’ve acquired right here, certainly like what
  you’re saying and the way wherein you say it. You’re making it enjoyable and
  you still take care of to stay it wise. I cant wait to learn far more from
  you. That is actually a wonderful website.

 5. Good day very nice site!! Guy .. Beautiful .. Amazing ..
  I’ll bookmark your website and take the feeds also?
  I’m glad to search out numerous useful information right here in the post, we’d like
  work out more techniques on this regard, thanks
  for sharing. . . . . .

 6. Hmm it looks like your website ate my first comment (it
  was super long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say,
  I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new
  to the whole thing. Do you have any suggestions for inexperienced blog writers?
  I’d really appreciate it.

 7. Great blog right here! Additionally your site lots up fast!
  What host are you the usage of? Can I am getting your affiliate link in your
  host? I desire my web site loaded up as quickly as yours lol

 8. Simply desire to say your article is as astonishing.
  The clearness in your post is simply great and i can assume you’re an expert on this subject.
  Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep
  updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the rewarding work.

 9. Hello there! This post could not be written any better!

  Going through this article reminds me of my previous roommate!

  He constantly kept preaching about this. I will send this information to him.
  Pretty sure he will have a very good read. Thank you for sharing!

 10. I just like the valuable information you supply to your articles.
  I’ll bookmark your weblog and take a look at again here frequently.
  I’m reasonably sure I’ll be informed lots of new stuff right here!

  Best of luck for the following!

 11. An impressive share! I have just forwarded this onto
  a co-worker who had been doing a little research on this.
  And he actually bought me lunch due to the fact
  that I found it for him… lol. So let me reword this….

  Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending some time to discuss
  this topic here on your website.

 12. Good day I am so happy I found your blog page, I really found
  you by accident, while I was researching on Google for something else, Nonetheless I am
  here now and would just like to say thanks a lot for a tremendous post and a all round exciting blog (I also love
  the theme/design), I don’t have time to go through it all at the moment but I have book-marked it and also included your
  RSS feeds, so when I have time I will be back to
  read a great deal more, Please do keep up the superb job.

 13. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically
  tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite
  some time and was hoping maybe you would have some experience with
  something like this. Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward
  to your new updates.

 14. Wonderful goods from you, man. I have consider your stuff previous to and you’re
  just too great. I actually like what you have got right here, certainly like
  what you’re stating and the best way by which you say it.
  You are making it enjoyable and you continue to care for to stay it wise.
  I can’t wait to read much more from you. That is really a tremendous web site.

 15. hello!,I really like your writing so so much!
  share we be in contact extra about your article on AOL?
  I need an expert in this space to solve my problem.
  Maybe that is you! Having a look ahead to look you.

 16. Its such as you learn my thoughts! You appear to understand so much
  about this, like you wrote the e book in it or something.
  I feel that you just can do with some p.c. to force the message
  house a bit, however other than that, that is great blog.
  An excellent read. I will certainly be back.

 17. Hey there I am so delighted I found your site, I really found you by mistake, while I was searching on Google for something else, Anyhow I
  am here now and would just like to say cheers for a fantastic post and a all
  round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read it all at the minute but I have bookmarked it and also added your RSS feeds, so
  when I have time I will be back to read more, Please do keep
  up the fantastic b.

 18. My partner and I stumbled over here different web address
  and thought I may as well check things out. I like what I see so i am just following you.
  Look forward to finding out about your web page for a second time.

 19. Hi there! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew
  where I could find a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one?
  Thanks a lot!

 20. Hi there I am so glad I found your web site,
  I really found you by error, while I was browsing on Digg for something else, Anyways I am here now and would just like to say kudos for a marvelous
  post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design),
  I don’t have time to read it all at the moment but I have book-marked it
  and also added in your RSS feeds, so when I have time I
  will be back to read more, Please do keep up the awesome
  job.

 21. Have you ever considered publishing an e-book or guest authoring on other websites?
  I have a blog based on the same subjects you discuss and
  would love to have you share some stories/information. I know my subscribers would enjoy
  your work. If you are even remotely interested, feel free
  to send me an e mail.

 22. hello there and thank you for your information – I have
  definitely picked up anything new from right here.
  I did however expertise a few technical points using this web site, since I experienced to reload the
  site many times previous to I could get it to load correctly.

  I had been wondering if your hosting is OK?
  Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect
  your placement in google and can damage your high-quality score if advertising and marketing
  with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my e-mail
  and can look out for much more of your respective fascinating content.
  Make sure you update this again soon.

 23. Good post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon every day.
  It’s always interesting to read content from other authors and practice something from
  their websites.

 24. Howdy Cindy,There are a large amount of Good sports activities bars inside of Aged Town — Buffalo Billiards, Cavanaugh’s Headhouse Sq. and much more. Simply click below for Check out Philly’s consultant in the direction of the easiest sporting activities bars inside Philadelphia. Due!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *